Ιστορία και παράδοση στην Πάρο 

Η ιστορία της Παριανής έχει δύο κλάδους. Η Παναγία Εκατονταπυλιανή και ο παραδοσιακός οικισμός των Λευκών. Η Εκατονταπυλιανή είναι ένα κτίριο που συνδυάζει παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά στοιχεία. Είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο κτίριο του είδους του. Ο δημοφιλής μύθος λέει ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος έχτισε το μνημείο για να εκπληρώσει την επιθυμία της μητέρας του Αγίας Ελένης. Συγκεκριμένα, το όνομά του προέρχεται από τις εκατό πύλες που έχει και η παράδοση θέλει μόνο 99 να είναι γνωστά, ενώ η 100η θα αποκαλυφθεί όταν αποκαλυφθεί η 100η Κωνσταντινούπολη.

Νάουσα - Παροικιά Λογαράς

Ο παραδοσιακός οικισμός των Λευκών βρίσκεται στο κέντρο της Πάρου σε υψόμετρο 250μ. Είναι η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου, ενώ είναι το πιο ορεινό και πιο πράσινο χωριό. Μια βόλτα στα σοκάκια της θα σας πείσει για τον παραπάνω χαρακτηρισμό. Καθώς διασχίζετε τον οικισμό θα δείτε τα παλιά πλυντήρια, το Σπίτι της Λογοτεχνίας και το γραφικό Ράμνο. Στην άκρη του χωριού, σε έναν λόφο, υψώνεται η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, σήμα κατατεθέν του οικισμού.

Πρέπει να δείτε

Η Πάρος έχει μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά τη φυσική ομορφιά και την άνεση που προσφέρει στους επισκέπτες της. Ο πρωταρχικός στόχος της Πάρου είναι να εξυπηρετήσει τις επιθυμίες των τουριστών της. Συνδυάζει την ήσυχη, γαλήνια ζωή, αλλά και την ξέφρενη διασκέδαση με την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Οι επιλογές στην Πάρο είναι αναρίθμητες, τόσο για οικογένειες όσο και για ζευγάρια. Στο βόρειο τμήμα του νησιού, η παραλία Μοναστήρι, με τα ρηχά νερά και την ηρεμία που προσφέρει είναι το ιδανικό μέρος για οικογένειες. Στην Πάρο, μια άλλη επιλογή είναι το Πίσω Λιβάδι, ένας μικρός όρμος με γραφικές ταβέρνες και ένα ειδυλλιακό τοπίο. Η παραλία Λολαντώνης, που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εστιατόριο πάνω από την παραλία, προσελκύει ντόπιους και οικογένειες. Τέλος, οι χαμηλές τιμές φτάνουν στον μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, την Αλυκή. Η Αλίκη φημίζεται για τα ψάρια της και για τα όμορφα χρώματα που βλέπουν στον ουρανό από εκείνους που διασχίζουν το λιμάνι κατά το ηλιοβασίλεμα.

Οι καλύτερες παραλίες της Πάρου

Η Πάρος ανέβηκε στις προτιμήσεις των ταξιδιωτικών γραφείων λόγω της κοσμοπολίτικης ταυτότητας που απέκτησε από την επένδυση σε beach bar, κλαμπ, οργανωμένες παραλίες και θαλάσσια σπορ. Η Νάουσα απέχει μόλις 10 χλμ. Από την πρωτεύουσα του νησιού. Συνδυάζει την οργανωμένη παραλία με την καλή νυχτερινή ζωή. Το απόγευμα, όλο το νησί έρχεται στη Νάουσα. Η ένταση της μουσικής στα νυχτερινά κέντρα αυξάνεται επικίνδυνα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Ανατολική Πούντα πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο σύλλογο της περιοχής. Όλος ο αφρός της showbiz συγκεντρώνεται εκεί κάθε καλοκαίρι, ενώ άφθονο αλκοόλ και μουσική ανεβάζουν το θερμόμετρο σε υψηλά επίπεδα.

Επόμενη και πιο δημοφιλής παραλία είναι η Χρυσή Ακτή. Η λαμπερή άμμος, τα γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν ένα τροπικό τοπίο που μαγεύει όποιον το επισκέπτεται. Οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, beach bar, θαλάσσια σπορ και μερικές δραστηριότητες περιμένουν τους παραθεριστές. Τέλος, η Δυτική Πούντα είναι μετά τη Νάουσα η δεύτερη στάση λεωφορείου στο νησί. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Είναι το σημείο από το οποίο ξεκινά το μικρό καράβι για την Αντίπαρο, οπότε οι λάτρεις του καταυλισμού έρχονται κυρίως εκεί. Στη συνέχεια συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς έχει φιλοξενήσει δύο παγκόσμια πρωταθλήματα σέρφινγκ και kitesurfing. Διαθέτει δύο σχολές surf και kite, ένα κέντρο καταδύσεων και μια σχολή ιππασίας.

Διαμονή στην Πάρο

Οι επιλογές διαμονής είναι υπέροχες καθώς η Πάρος έχει πάνω από 150 καταλύματα. Πολυτελές, γραφικό νεοκλασικό αλλά και μοντέρνο, η ποικιλία είναι υπέροχη. Η Πάρος είναι στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσει επισκέπτες και φροντίζει να σας προσφέρει εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Για να το εξερευνήσετε χρειάζεστε 4-5 ημέρες, χωρίς βιασύνη. Η Πάρος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων που προσφέρει ειδικά συναισθήματα στους επισκέπτες της. Απολαύστε!

elΕλληνικά
Μετάβαση στο περιεχόμενο